Składniki:
2 bardzo dojrzałe, obrane i pokrojone banany
250 g mrożonych owoców leśnych
250 g creme fraiche (ewentualnie śmietany)
3 łyżki syropu klonowego lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z ½ pomarańczy
opcjonalnie 1-2 łyżeczki likieru pomarańczowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.
Masę włożyć do szczelnego pojemnika i wsadzić na co najmniej 2 godziny do zamrażalnika.
Można dzień wcześniej obrać banany i włożyć je do zamrażalnika ( w pojemniku oczywiście) dzięki temu zmiksowana masa będzie bardziej kremowa i zwarta jak na lody przystało.
Lody najlepiej podawać tego samego dnia w którym je zrobiono.

Smacznego. :-)

Przepis i zdjęcie pochodzą z magazynu Dish, nr 34 February-March 2011

0 komentarzy: