Ciasto cytrynowe z polentą (Lemon polenta cake)

300g niesolonego masła
300g miałkiego cukru
300g mielonych migdałów
4 średnie jajka (najlepiej z wolnego wybiegu lub z produkcji ekologicznej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 3 cytryn
sok z 1 cytryny
125g polenty (mąki kukurydzianej)
półtora łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sprzęt: 20 cm okrągła forma do pieczenia

1. Nastaw piekarnik na 170 stopni.
2. Ubić masło z cukrem na puszystą masę. W krótkich odstępach czasowych dodawać pozostałe składniki.
3. Piec ok. 1 godzin – 1godziny 15 minut. Jeśli będzie za bardzo brązowe przed całkowitym upieczeniem przykryć wierzch papierem do pieczenia. Po upieczeniu zostawić do całkowitego ostudzenia.

Przepis oraz zdjęcie pochodzą z magazynu Feel Good Food summer 2010

0 komentarzy: