4 białka z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu.
250g białego cukru
50g ciemnego brązowego cukru
250g mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200-250ml ubitej lekko kremówki ( ma być lekka jak chmurka)
6 fig, podzielonych na ćwiartki

1. Nastaw piekarnik na 150 stopni.
2. Ubij białka na sztywną masę. Stale korzystając z miksera dodaj 175g białego cukru i 50g cukru brązowego. Kiedy masa będzie już sztywna i połyskująca rozłóż na blaszce do pieczenia papier, na którym narysuj okrąg 20 cm. Nałóż na niego masę i wstaw do piekarnika. Po 30 minutach wyłącz piekarnik i zostaw bezę do wysuszenia na minimum 4 godziny, a nawet i całą noc.
3. Połącz mascarpone z wanilią i delikatnie lecz stanowczo dodaj lekko ubitą kremówkę.
4. Pozostały cukier (75g) delikatnie rozpuść w rondelku poczym dodaj do niego figi. Trzymaj na ogniu aż figi będą miękkie a cukier się skarmelizuje. Zostaw do ostudzenia
5. Na bezę nałóż masę z mascarpone i śmietany a na to figi z karmelem.



Przepis oraz zdjęcie pochodzą z magazynu Feel Good Food autumn 2008

0 komentarzy: