środa, 20 października 2010


UNA PASTA ESTIVA

Po r c j a d l a c z t e r e c h o s ó b
110 g anchois przechowywanych w soli
225 g tuńczyka w oliwie z puszki (najlepiej importowanego z Włoch z napisem „ventresca” oznaczającym, że są to kawałki mięsa z brzucha ryby), odcedzonego z oliwy i lekko rozdrobnionego
¼ szklanki kaparów przechowywanych w soli, opłukanych i osuszonych
1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
2 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i mocno rozdrobnione
700 g dojrzałych pomidorów, obranych, wypestkowanych i drobno posiekanych
1 łyżeczka miałkiej soli morskiej plus trochę więcej do gotowania makaronu
1 mała, suszona czerwona papryczka chili, rozdrobniona, lub 1/3–½ łyżeczki suszonej i pokruszonej papryki chili
½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
sok z 1 cytryny
340 g penne lub innego makaronu mającego postać krótkich rurek
½ szklanki świeżych liści oregano
½ szklanki poszarpanych listków natki pietruszki

Opłucz anchois. Usuń główki i ości, osusz rybki papierowymi ręcznikami i rozgnieć je lekko widelcem. W dużej misce wymieszaj tuńczyka, anchois, kapary, cebulę, czosnek, pomidory, sól, paprykę chili, oliwę i sok cytrynowy. Przykryj miskę i odstaw ją co najmniej na godzinę, aby składniki przeszły nawzajem swoimi smakami. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. Odcedź go tak, aby pozostał lekko wilgotny. Ciepły makaron wsyp do dużej, płytkiej miski. Wymieszaj go dokładnie z zimnym sosem. Podawaj od razu lub schłodzony do temperatury pokojowej. W obu przypadkach posyp go liśćmi oregano i natką pietruszki.



Przepis pochodzi z książki Marleny de Blasi Smaki południowej Italii. Tłum. Jacek Konieczny.
Zdjęcie i aranżacja – Mariusz Robak.

4 komentarzy: