Crema di Ricotta
K R E M Z R I C O T T Y
Porcja dla czterech - sześciu osób jako danie podawane na zakończenie posiłku
85 g łagodnego, śmietankowego sera koziego, jak francuski banon, montrachet lub włoski caprini
170 g bardzo świeżego, pełnotłustego sera ricotta
170 g serka mascarpone
ciemny miód (gryczany, kasztanowy etc.)
lub marmellata di limone
W misce lub blenderze wyposażonym w stalowe ostrze zmiksuj trzy sery na lekki, gładki krem. Przełóż go do glinianego garnka lub salaterki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Godzinę przed podaniem wyjmij salaterkę z lodówki, aby krem zdążył się lekko ogrzać w temperaturze pokojowej. Na stole postaw dzbanek z ciemnym miodem lub marmellata di limone oraz koszyk opieczonego w piekarniku chleba. Ciepłe, chrupiące kromki smaruje się serowym kremem, polewa odrobiną miodu lub zanurza w nałożonej na talerz marmellata. Przy okazji człowiek nie przestaje się zastanawiać, dlaczego komukolwiek miałoby przyjść do głowy, by zakończyć cywilizowany posiłek w inny sposób.
Przepis pochodzi z książki Marleny de Blasi Smaki południowej Italii. Tłum. Jacek Konieczny.
Zdjęcie i aranżacja – Mariusz Robak.
poniedziałek, 18 października 2010
Related Posts
Dookoła świata w jeden kęs - Jabłko
Jabłko znane jest człowiekowi od czasów poprzedzających narodzenie Chrystusa. Po...Read more
Torta di mele - toskańskie ciasto z jabłkami
Dom bez wydobywającego się z piekarnika zapachu ciasta jest tylko zwykłym pomieszczeniem. Słodk...Read more
Potrójnie Kokosowy Pie
Temperatura za oknem nieustannie zaskakuje i rozpieszcza. Słońce rozgrzewa i łaskocze w ...Read more
Paletas de piña con chile - Lody ananasowe
Pogoda nas nie rozpieszcza. Nie możemy za to narzekać na brak emocji. Już jutro rozpocznie...Read more
No-bake cake
300g herbatników digestive 150g rozpuszczonego niesolonego masła 350 ricotty 350g mascarpone ...Read more
Accabadora. Ta, która pomaga odejść - Michela Murgia
Jakiś czas temu poruszano temat testamentu woli, który mówi o możliwości z...Read more
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)