poniedziałek, 18 października 2010

Crema di Ricotta
K R E M Z R I C O T T Y
 Porcja dla czterech  - sześciu osób jako danie podawane na zakończenie posiłku
 

85 g łagodnego, śmietankowego sera koziego, jak francuski banon, montrachet lub włoski caprini
170 g bardzo świeżego, pełnotłustego sera ricotta
170 g serka mascarpone
ciemny miód (gryczany, kasztanowy etc.)
lub marmellata di limone

 W misce lub blenderze wyposażonym w stalowe ostrze zmiksuj trzy sery na lekki, gładki krem. Przełóż go do glinianego garnka lub salaterki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Godzinę przed podaniem wyjmij salaterkę z lodówki, aby krem zdążył się lekko ogrzać w temperaturze pokojowej. Na stole postaw dzbanek z ciemnym miodem lub marmellata di limone oraz koszyk opieczonego w piekarniku chleba. Ciepłe, chrupiące kromki smaruje się serowym kremem, polewa odrobiną miodu lub zanurza w nałożonej na talerz marmellata. Przy okazji człowiek nie przestaje się zastanawiać, dlaczego komukolwiek miałoby przyjść do głowy, by zakończyć cywilizowany posiłek w inny sposób.
 

Przepis pochodzi z książki Marleny de Blasi Smaki południowej Italii. Tłum. Jacek Konieczny.
Zdjęcie i aranżacja – Mariusz Robak.

1 komentarzy: