wtorek, 30 sierpnia 2011


    Niedziela. Budzę się rano w Jego ramionach, czuję jak ręka wędruje po moich plecach. Jeden uśmiech wysłany bezwiednie podczas snu wystarczy bym wiedziała, że zasługuje na wyjątkowy poranek. Wstaje więc, na palcach przemykam od kuchni. Omiatam ją wzrokiem i mówię: Stoliczku nakryj się, wnet pojawiają się tosty francuskie dla leniwców.
Zapraszam do stołu. :-) 


Składniki:
3 jajka
250ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki amaretto
1 broszka, pokrojona w 1cm kostkę
½ szklanki pecanów
1 łyżeczka masła, do wysmarowania naczynia
syrop klonowy

Nastawić piekarnik na 175C. W dużej misce wymierzać jajka, mleko, cukier, wanilię i amaretto. Dodać do tego broszkę i zostawić na ok. 5 minut do nasiąknięcia. Gdy pieczywo nasiąknie należy przełożyć je do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posypać orzechami. Zapiekać ok. 15-20 minut, aż do złotego koloru. Podać z syropem klonowym.
Bon Appétit! :-)

Zdjęcie i przepis pochodzą z "Sweet Paul Magazine" spring 2010 - issue 1

3 komentarzy: